آلیاژ یا همجوشه، مخلوط یا محلول جامد فلزی متشکل از یک فلز اصلی که آن را فلز پایه میگویند با یک یا چند عنصر فلزی یا غیرفلزی است. به زبان ساده، آلیاژ، مخلوطی از یک فلز با یک یا چند عنصر دیگر است. برای مثال فولاد، آلیاژ آهن با کربن است.
آلیاژ آهن معمولاً خواصی متفاوت از عناصر تشکیل دهنده خود دارد. بسته به میزان همگنی در اختلاط عناصر، همجوشه میتواند تک فاز یا چند فازی باشد. هدف از همجوشهسازی، تغییر و بهبود خواص ماده مانند چقرمگی، استحکام، سختی و غیرهست. ویژگیهای فیزیکی همجوشه با نمودار فازی توصیف میشود.
آلیاژ یعنی فلزی که از ترکیب دو یا چند فلز پدید آمده است.
برای مثال، برنج، آلیاژ و فلزی است که از ترکیب « مس » و«روی» به دست آمده است. این دو فلز را گداختـه و چنان به هم آمیخته اند که فلز دیگری به نام برنج به دست آمده است.
گاهی آلیاژ از ترکیب فلزی با یک غیر فلز به دست می آید. مانند فولاد که ترکیبی از « آهن » و « کربن » است. اگر معنای لغوی واژه ی « آلیاژ » را بخواهید، باید برایتان بگویم که این لغت از یک واژه ی فرانسوی گرفته شده و معنایش ترکیب کردن است
تولید اهن
تولید آهن از سنگ معدن آن که بیشتر به صورت اکسید است، در فرایندی خاص و در کوره بلند صورت میپذیرد. سنگ آهن در ابتدا از معادن سنگ آهن که بیشتر به صورت سرباز هستند، استخراج میشود و به کمک آسیابهای بزرگ و سنگ شکنها خرد و شکسته میشود. بهترین نوع سنگ آهن حداکثر دارای ۶۰ درصد وزنی آهن است. آمادهسازی صرفاً به خرد کردن و شکستن سنگها منحصر نیست و پس از آن خردههای سنگ با آب شسته میشوند تا ناخالصیهای آن شسته و رفع شوند. جداسازی به كمک روشهای دیگر از جمله میدان مغناطیسی، روشهای مرسوم در این زمینه است.
ویژگی ها
در برخی از آلیاژها پس از آمیخته شدن عناصر تشکیل دهنده آلیاژ، خواص تمام عناصر تشکیلدهنده در آلیاژ تشکیل شده مشاهده میشود. درست مانند حل شدن نمک در آب، یکی از عناصر در دیگری فقط حل میشود. اما در برخی از آلیاژها، فلزها چنان در هم میآمیزند که آرایش ذرات آنها دگرگون شده و یک ترکیب شیمیایی به دست میآید. آلیاژها از ذرات بسیار کوچکی تشکیل شدهاند. برخی از این ذرات به هم میپیوندند و مجموعههایی پدیدمیآورند که به آنها دانه گفته میشود. اندازه این دانهها در خواص بعدی آلیاژها بسیار تاثیرگذارند.
نوعی فولاد آلیاژی
دستهای از فولادها هستند که مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی در شرایط مختلف محیطی، به ویژه در هوای مرطوب را دارند. هرچند کاربرد آنها به مقاومت در برابر خوردگی ناشی از مجاورت با رطوبت محدود شدهاست. این نوع فولادها در برابر بیشتر محیط های خورنده مثل محیطهای اسیدی، بازی و دیگر محیطهای فعال خورندگی، مقاوم هستند و دچار خوردگی نمیشوند. عناصر اصلی ایجاد کننده خاصیت ضدخوردگی در این فولادها کروم، نیکل و مولیبدن هستند. به فولادهای ضد زنگی که برای ظروف و مواد غذایی استفاده میشود، مقداری مس برای جلوگیری از بوی بد فولاد اضافه میشود.