این موضوع در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛
آرزو ولی پور مدیرکل کتابخانه های عمومی استان مازندران گفت: طرح سفیر کتاب نمونه بارز ابتکارات اداره کل کتابخانه های عمومی مازندران در فعالیت های فرهنگی و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است. و توانسته به عنوان طرح و الگوی ملی اجرا شود، رواج فرهنگ مطالعه در بین کودکان و دانش آموزان هدف اصلی سفیران کتاب است که معمولاً سفیران کتاب نماینده کتابخانه های مدارس هستند.
به گفته ولی پور استعداد بالای کودکان و دانش آموزان و کارآمدی آنها در پروژه های مفرح و سرگرم کننده باعث شد تا از طرح سفیر کتاب برای ترویج کتابخوانی در بین دانش آموزان و کودکان استفاده کنیم، همانطور که از نام طرح پیداست سفیر به معنای نماینده است. سفیران نماینده و رابط بین کتابخانه ها و مدارس هستند.
وی میگوید: کتابخانهها دانشآموزان علاقهمند را شناسایی میکنند و پس از انتخاب کودکان مستعد، دورهها و کلاسهای مختلفی را در زمینه فن بیان، مهارتهای قصهگویی، روانشناسی رفتار و گفتار و… برگزار میکنند تا بتوانند به عنوان سفیران کتابخانهها در داخل و از طریق اجرای آن عمل کنند. برنامه های مختلفی مانند قصه گویی، معرفی کتاب و مسابقه کتاب خوانی، برای سایر دانش آموزان برنامه اجرا می کنند و آنها را با مقوله کتاب و کتابخانه و کتابخوانی و به ویژه بخش کودک کتابخانه ها آشنا می کنند.
ولی پور گفت: این طرح باعث علاقه و تشویق آنها به عضویت در کتابخانه ها می شود که این امر باعث افزایش شاخص های فرهنگی در جامعه می شود و اکنون این کودکان قصه گو، سخنران و مجری ماهر در برنامه های مختلف هستند و به کتاب محوری مشغول هستند. سطح رسانه های استانی و ملی .
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان مازندران گفت: با توجه به اینکه استان مازندران مبتکر و مبتکر این طرح در کشور در سال 1392 بود، مورد استقبال مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی کشور قرار گرفت و از طریق یک ابلاغیه آن را اعلام و ابلاغ کردند. به سایر استان های کشور ابلاغ شد، اما متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، این طرح موقتا تعطیل شد و هم اکنون با از سرگیری مدارس و فعالیت دانش آموزی، این طرح در حال برنامه ریزی و اجرا است. اکثر مناطق کشور
وی افزود: از ابتدای طرح تاکنون حدود 200 نفر از دانش آموزان محترم استان ما در طرح سفیر کتاب شرکت کرده اند و به دلیل سن و سال و گذار به مقاطع بالاتر تحصیلی قادر به ادامه فعالیت نیستند.
وی می گوید: این طرح هم اکنون در تمامی 22 شهرستان استان در حال اجراست و 70 دانش آموز عزیز به عنوان سفیران کتاب تحت این طرح به صورت فعال و موثر با کتابخانه ها همکاری می کنند.
ولی پور گفت: همه باید برای ارتقای فرهنگ عمومی جامعه تلاش کنیم و کتاب یکی از بسترهای مناسب برای اطلاع رسانی و گسترش دانش است، کتابخانه باب دانش است و دانش توانایی رسیدن به موفقیت، شادی و افتخار است. “
به گفته ولی پور، کودکان و نوجوانان یکی از مهم ترین گروه های سنی در هر جامعه ای هستند و نقش مهمی در روند فرهنگ سازی دارند، بنابراین ارائه راهکارهای مفید و سازنده ای که بتواند عادت مطالعه کودکان را تثبیت کند، بسیار مهم و موثر خواهد بود.
ولی پور بیان کرد: برای نهادینه شدن مطالعه و تبدیل کتابخوانی به فرهنگ و عادت شایسته، نهادهای اجتماعی خانواده، مدرسه و محیط فرهنگی باید همکاری لازم را داشته باشند.
وی می گوید: با تقویت برنامه های دانش فرهنگی و یادگیری محور بین آموزش و پرورش و کتابخانه ها و تقویت نقش اجتماعی و رهبری دانش آموزان به عنوان سفیران کتاب، می توان بر فرهنگ کتابخوانی کودکان تأثیر گذاشت.